Ontdek de Kracht van Verschillen met
Human Dynamics

Herken je het volgende?

Je hebt of werkt in een fijn team, jullie zijn één team. Tenminste, het grootste gedeelte van de tijd. Maar toch zijn er ook momenten waarop het stroever loopt. Collega’s lijken elkaar niet te begrijpen, de samenwerking gaat niet altijd van een leien dakje. Er lijkt meer onbegrip voor elkaar te ontstaan en collega’s raken steeds meer gefrustreerd. Zoals nu bijvoorbeeld, bij het kiezen van een nieuwe rekenmethode.

Als team hebben jullie besloten dat er een nieuwe methode voor rekenen moet komen. En waar de een bij het overleg het liefst meteen een aantal zichtzendingen wil bestellen en aan de slag wil gaan om het uit te proberen, moet een ander er nog even een nachtje over slapen en wil het liefst eerst alle informatie verzameld hebben om tot een goed besluit te kunnen komen. En nóg een andere collega wil het liefst eerst de visie m.b.t. het rekenonderwijs herijken om daarna pas een methode uit te gaan zoeken.

Of dit?

Je staat met veel plezier voor de groep. Je geniet van je vak, want geen enkel jaar is hetzelfde. En toch… is dat iets wat jou aan het denken zet. Want hoe kan het toch dat het ’t ene jaar zó kan verschillen met het andere jaar? Het ene jaar heb je een enorme klik met de groep en is de verbinding voelbaar, het andere jaar lijkt de groep meer afstand tot jou te willen hebben. Ze zijn juist helemaal niet zo van het praten en verbinding, maar van praktisch aan het werk. Maar jij bent toch nog steeds dezelfde juf of meester? Waar ligt het dan aan?

Human Dynamics

Stap binnen in de wereld van Human Dynamics, waar onderwijs tot leven komt!

In 2008 maakte ik voor het eerst kennis met dit gedachtegoed, ontwikkelt door David Horne en Sandra Seagal, en ik ben ervan overtuigd dat de kracht van het onderwijs begint bij de dynamiek tussen mensen. Binnen Human Dynamics vind je geen saaie strategieën of stoffige theorieën. Het gaat om inzicht in fundemantele kenmerken en behoeften. Het gaat over inzicht in de onderliggende patronen die het menselijk gedrag aansturen. En gaat verder dan wat je als persoon prettig of makkelijk vindt, het gaat om wat er nodig is om jezelf te ontwikkelen. Het gaat om hoe jij als persoon ‘bedraad’ bent.

Ben je klaar om te ontdekken hoe de unieke dynamiek van jou en jouw team of groep een bron van energie kan worden in plaats van een bron van irritaties en frustraties?

Nicole Megens ervaringen leerkrachten en scholen

Human Dynamics in het kort: drie principes

Het eerste principe: HOE

Volgens het gedachtegoed van Human Dynamics is elk individu een volledig ‘systeem’, samengesteld uit drie essentiële principes: mentaal, emotioneel en fysiek. Deze principes dienen als bouwstenen die de kern vormen van ons functioneren.

Het eerste principe is als het ware het epicentrum van ons besturingsmechanisme, het constante referentiepunt waarnaar we altijd terugkeren, zij het bewust of onbewust. Volgens Human Dynamics kunnen we mentaal, emotioneel of fysiek gecentreerd zijn. We hebben alle elementen in ons, maar één daarvan neemt een centrale plaats in. Het bepaalt HOE jij informatie verwerkt, met gebeurtenissen omgaat, nieuwe uitdagingen aangaat, relaties vormgeeft, problemen benadert en nog veel meer.

Het tweede principe: het WAT

Dit gaat over het WAT. Dus wat jou bezighoudt, wat jij verwerkt, waarop je gericht of gefocust bent.

Een voorbeeld:
Heb jij een fysiek-mentale persoonlijkheidsdynamiek, dan verzamel jij graag informatie en breng je vervolgens samenhang aan. Je maakt het concreet (fysiek) door wat je tegenkomt in je hoofd aan modellen, visies, constructies en ideeën (mentaal).

Ben jij iemand die graag persoonlijk contact legt en relaties aangaat? Maak je gevoelsmatige, intuitieve, creatieve verbindingen (emotioneel) met wat je tegenkomt in de wereld op je heen? (fysiek). Dan herken jij je vast in de emotioneel-fysieke persoonlijkheidsdynamiek.

We bezitten alle principes

Volgens Human Dynamics is ieder individu een compleet wezen, een volledig ‘systeem’. Het eerste en tweede principe vormen tezamen onze persoonlijkheidsdynamiek. En het derde principe wordt door Human Dynamics het ontwikkelprincipe of de balansbrenger genoemd.

Human Dynamics is ook omgaan met verschillen,
want verschillen…

…Zijn lastig

… Het is altijd Annemarie die het besluit tegenhoudt tijdens de vergadering, omdat ze eerst wil weten wat de visie is die erachter zit.

… Als Karin eenmaal aan het woord is, dan is ze niet meer te volgen. Ze haalt er dingen bij die helemaal niet van toepassing zijn.

… Bij Karel moet het altijd eerst concreet zijn. Kan hij nou nooit eens enthousiast reageren op een idee?!

…Zijn interessant

… Waardoor komt het toch dat Tim altijd vanuit waarden naar de dingen kijkt?

… Else is echt een fijne intern begeleider! Ze heeft met ouders altijd een goede relatie. Zó krijgt ze de moeilijkste besluiten toch voor elkaar. Hoe komt dat toch?

… Als je Monique een opdracht geeft, gaat ze meteen aan de slag. Maar je moet haar niet vragen om een overzicht van de lessen. Waar zou dat aan liggen?

…Zijn productief

… Voor ons schoolplan vragen we Manon. Zij kan het langetermijnperspectief prima beschrijven.

… Een teamuitje organiseren? Daar vragen we Sander voor! Die is zó creatief.

… Heb je een voorbeeld nodig van een handelingsplan? Vraag Irene even, die maakt ze heel concreet en realistisch.

Hoe zou het voor jou en jouw team zijn als…

Antwoord krijgt

Op de vraag hoe het toch kan dat je ’t ene jaar een klik met de groep hebt en de verbinding voelt en het jaar erna minder. Of dat je met de ene groep zó fijn kunt werken, maar het jaar erna wil de groep vooral vanalles vertellen. En daar ben jij helemaal niet van!

Beter kunt communiceren

Je zicht krijgt in hoe jij bedraad bent? Wat dit betekent voor de wijze waarop je communiceert en jij informatie verwerft. Maar ook hoe dit werkt bij de ander.

Persoonlijk effectiever wordt

Je zelf effectiever kunt werken, doordat je weet wat voor jou wel en niet werkt. En wat je kunt ontwikkelen om wél te laten werken wat je lastig vindt.

Effectiever kunt samenwerken

Je in jouw team fijner en effectiever kunt samenwerken en vanuit de dynamiek kunt benaderen waar jouw kracht ligt en welk klusje je beter aan de ander kunt overlaten.

Meer (zelf)inzicht krijgt

Je inzicht in jezelf, je leer- en werkvoorkeuren en je persoonlijke kwaliteiten krijgt.

Het als een geoliede machine loopt

Je elke dag moeiteloos samenwerkt als een goed geoliede machine, waarin elk individu zijn unieke talenten en perspectieven volledig benut?

Meer begrip voor de ander hebt

Je snapt waardoor je met de ene collega aan één woord genoeg lijkt te hebben, terwijl je bij de ander het gevoel hebt beide van een andere planeet te komen.

Dat is mogelijk!

 Ontdek de kracht van Human Dynamics

Ben je klaar om de magie van Human Dynamics te ontdekken en je onderwijsteam naar nieuwe hoogten te tillen? Dan is de Basistraining Human Dynamics precies wat je nodig hebt!

Tijdens een inspirerende training dompel ik je onder in de principes van Human Dynamics en leer ik je hoe je ze kunt toepassen in de onderwijspraktijk. Of je nu een leerkracht, schoolleider of onderwijsprofessional bent, deze training biedt waardevolle inzichten en praktische tools die direct toepasbaar zijn in jouw dagelijkse werk.

 

Wat kan de kracht van Human Dynamics voor jou betekenen?

Ontdekking

Dat verschillen lastig kunnen zijn, maar ook interessant en productief. Hoe je verschillen kunt benutten om samen verder te komen.

Direct toepasbaar

Ervaar de kracht: een praktisch instrument om verschillen in gedrag op de werkvloer niet alleen te zien, te begrijpen, te waarderen en te benoemen, maar bovenal om veschillen in kwaliteiten en talenten te benutten.

Diepgaand inzicht

Leer de essentie van Human Dynamics begrijpen en ontdek hoe het de dynamiek binnen je onderwijsteam kan veranderen.

Interactief

Ervaar boeiende oefeningen die je helpen de theorie in de praktijk te brengen en direct resultaten te zien.

Praktische tools

Ontvang praktische tips en technieken om effectiever te communiceren, conflictsituaties aan te pakken en samenwerking te bevorderen.

Persoonlijke groei

Ontdek hoe je jouw persoonlijke kracht kunt vergroten en optimaal kunt bijdragen aan het succes van je team.

Wil jij met mij Human Dynamics ontdekken?
-De kracht van verschillen-

NMO instructie workshop

Klaar om de eerste stap te zetten naar een meer verbonden en effectief onderwijsteam?

Of wil je nu eindelijk wel eens antwoord op de vraag: hoe kan het dat elke groep weer verschillend is, terwijl ik dezelfde dingen doe?

Of gun jij jezelf of jouw team een cadeautje?

Schrijf je dan nu in voor de Basistraining Human Dynamics en maak je klaar voor een reis vol groei, ontwikkeling en succes!

De Kracht van Verschillen
– Basistraining Human Dynamics –

Op een mooie locatie, de Leurse Maalderij in Leur (bij Nijmegen) gaan we aan de slag met Human Dynamics.
Wat is de basistraining Human Dynamics?

  • Een aangename en open zoektocht naar de verschillen tussen ‘ik en de ander’.
  • Het verkrijgen van inzicht in de verschillende behoeften in bijv. communicatie en samenwerking.
  • Het ontdekken van jouw persoonlijkheidsdynamiek en tegelijkertijd de dynamiek van de ander leren kennen, door observatie, uitwisseling en ontmoeting.
  • Het ontdekken van kansen en mogelijkheden voor verdere professionele en persoonlijke ontwikkeling.

Theorie en praktijk gaan hand in hand.

Data volgen binnenkort.
9.30 – 16.30 uur

Aantal deelnemers: min. 10 – max. 16

De investering voor de basistraining Human Dynamics is:

€ 1195,- *

Hiervoor krijg je:

  • Een tweedaagse training op de prachtige locatie van de Leurse Maalderij inclusief koffie / thee, een heerlijke lunch en wat lekkers
  • Het boek De Reisgids van Janssen Training & Advies
  • Inclusief materialen.

* Prijs persoon. Nicole Megens Onderwijscoaching is van BTW vrijgesteld.

 

Wil je niet meteen een tweedaagse, maar eerst eens proeven wat de Kracht van Human Dynamics te bieden heeft en wat je er mee hebt (of niet)?

Dan is de kennismakingsworkshop misschien iets voor jou!

Kennismakingsworkshop
– Ontdek de Kracht van Verschillen –

Op een mooie locatie, de Leurse Maalderij in Leur (bij Nijmegen), laat ik je kennismaken met de basisprincipes van Human Dynamics d.m.v. praktische ervaring en interactieve activiteiten. Het doel van deze workshop is om bewustwording te creëren over menselijk gedrag, communicatie en samenwerking binnen een onderwijscontext.

Minder theorie, meer praktijk.

Woensdag 9 oktober 2024
13.00 – 16.30 uur

Aantal deelnemers: min. 6 – max. 18

De investering voor de kennismakingsworkshop is:

€ 195,- *

Hiervoor krijg je:

  • Een training op de prachtige locatie van de Leurse Maalderij van 13:00 tot 16:30 uur inclusief koffie / thee en wat lekkers.
  • Inclusief materialen.

* Prijs per persoon. Nicole Megens Onderwijscoaching is van BTW vrijgesteld.

Wil je meer weten over de Kracht van Verschillen?
Neem dan even contact met me op:

Veelgestelde vragen

t

Kunnen we met meerdere mensen uit ons team de training volgen?

Ja, dat kan zeker! Kom je met z’n drieën, dan krijgt de derde persoon 50% korting. Kom je met z’n vieren, dan betaal je maar voor drie. Ieder krijgt natuurlijk wel alle materialen. 😉

t

Wat is het verschil tussen de workshop en de basistraining?

De workshop is bedoeld om je kennis te laten maken met verschillen. We zullen iets richting de centreringen gaan, maar de theorie van het gedachtegoed Human Dynamics komt nauwelijks aan bod. Het gaat om het ontdekken of je er iets mee hebt (of niet). 😉
In de basistraining gaan we echt in op de centreringen en de dynamieken en zul je ook jouw eigen persoonlijkheidsdynamiek ontdekken.

t

Wat kan ik met de kennis en inzichten die ik op doe na de training?

De training helpt je in de zoektocht naar jouw persoonlijkheidsdynamiek en wat dit voor jou betekent in jouw communicatie, jouw handelen en samenwerken. Maar ook ontdek je ook wat je te ontwikkelen hebt, om daar nog effectiever in te worden. 
In de training maken we de praktische vertaalslag van theorie naar praktijk.

t

Kunnen we ook met een heel team komen?

Dat zou kunnen, maar ik raad je dan aan om even contact met me op te nemen. Dan maak ik graag een afspraak met je om kennis te maken en een aparte training voor jullie als team af te stemmen.

Nicole & Human Dynamics

Hoe het begon.

In 2008 maakte ik, als teamleider van de onderbouw op Bs De Leeuwenkuil, voor het eerst kennis met het gedachtegoed van Human Dynamics. We kregen, samen met andere MT’s uit de stichting, de training aangeboden binnen het middenmanagementtraject. Ik was meteen enthousiast! Dit gaf me de verklaring waarom sommige dingen wel en sommige dingen juist totaal niet voor mij werkten. Maar ook, hoe ik mezelf kon ‘stretchen’ (ontwikkelen) om niet steeds in dezelfde valkuil terecht te komen. Als MT (met drie verschillende centreringen en dynamieken) werden we er ook écht sterker door!

Een paar jaar later ging ik op zoek naar een nieuwe uitdaging. Het moest ‘iets met HD’ worden. En zo kwam ik bij Windesheim terecht: de master SEN Begeleiden en Innoveren – dynamisch coachen op verschillen. Je raadt het al; de onderlegger was Human Dynamics. Hoe mooi dat dit weer op mijn pad kwam en ik mezelf er nóg verder in kon verdiepen, maar vooral de praktische vertaalslag kon maken in mijn eigen onderwijspraktijk inmiddels als IB’er.

NMO Nicole 2

En… daarna ging alles met Human Dynamics (HD) in sneltreinvaart. In 2015 kwam Klasse(n)Kracht met Jelly Bijlsma op mijn pad. Hoe toevallig dat ook zij gegrepen was door HD? Dat moest zo zijn! Daarna ging het snel: in 2017 startte ik met Nicole Megens Onderwijscoaching, voornamelijk gericht op het begeleiden van leerkrachten en teams met ‘dynamische groepen’ met steeds HD in mijn achterhoofd.

Eigenlijk zou ik er meer mee willen doen? Maar hoe? En wat?
En toen… was het 2023 en kwam de opleiding Facilitor Human Dynamics in beeld en is de cirkel rond.

Nu kan ik mijn passie voor Human Dynamics verder uitbouwen in mijn bedrijf.

Wil je op de hoogte gehouden worden van De Kracht van Verschillen?

Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

Wil je met mij sparren over De Kracht van Verschillen met Human Dynamics?

 Mail mij even.

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check je e-mail om het e-book te downloaden! Je ontvangt het binnen enkele minuten.

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check je e-mail om het e-book te downloaden! Je ontvangt het binnen enkele minuten.

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

NMO E-book Schitteren met je groep

Check je e-mail om het e-book te downloaden! Je ontvangt het binnen enkele minuten.

Aanmelding nieuwsbrief De Kracht van Verschillen

- Human Dynamics -

 

 

Meld je aan voor deze nieuwsbrief door hier jouw naam en e-mailadres in te vullen:

Privacyverklaring

Bedankt voor je aanmelding! Je ontvangt vanaf nu steeds de laatste info rondom de Kracht van Verschillen - Human Dynamics-.

Wil je 15 Snelle Groepsvormers?

Wil je 15 Snelle Groepsvormers?

In dit praktische e-book heb ik 15 snelle Groepsvormers voor je verzameld die je binnen én buiten kunt doen. Voor jouw groep én voor jouw team.

Nieuwsgierig?

Vul het formulier in en ontvang het e-book in jouw mailbox.

Check de mail om het e-book te downloaden!