De kerstvakantie is voorbij. We ruimen de kerstboom een dezer dagen op en gaan hopelijk uitgerust van start met de volgende periode van het schooljaar. Waar ga jij de komende tijd de meeste tijd aan besteden? Ik hoor je denken: Cito! Toetsen! De meeste leerkrachten zullen dat beamen. En ik zeg: ‘De zilveren weken!

Dus stop de glitters nog niet te ver weg, want je hebt ze nodig om de komende weken wat extra glans te geven. De komende weken zijn namelijk cruciaal in het vormen van sterke onderlinge verhoudingen in jouw groep. De Zilveren Weken zijn van onschatbare waarde voor zowel kinderen als leerkrachten, omdat ze een unieke kans bieden om een hechte en positieve groepsdynamiek te creëren waar je het hele schooljaar nog profijt van zult hebben.Laten we eens een duik nemen in de betekenis van de Zilveren Weken en de rol die ze spelen bij groepsvorming.

Wat zijn de Zilveren Weken?

De Zilveren Weken verwijzen naar de periode na de kerstvakantie waarbij we zowel terugblikken op de eerste periode van het schooljaar en vooruitkijken naar de volgende periode. Waar de Gouden Weken gericht zijn op het creëren van een veilige en ondersteunende omgeving, richten de Zilveren Weken zich op het verder verdiepen van deze banden; de verdiepende kennismaking. Het is een periode waarin kinderen en leerkrachten elkaar beter leren kennen, relaties opbouwen en een meer het gevoel krijgen een groep te zijn.

Dat groepsvorming belangrijk is, is (hopelijk) een open deur. Wat soms vergeten wordt is dat groepsvorming een on-going-proces is. Het is eigenlijk nooit klaar. Want, bijvoorbeeld in deze periode, hebben kinderen elkaar twee weken niet gezien. Misschien zijn er kinderen uit de klas gegaan door verhuizing of start er een nieuw kind na de kerstvakantie in jouw groep. Dit heeft allemaal effect op het proces van groepsvorming. De groep moet weer even door de forming-norming-storming heen om een fijne groep te kunnen zijn. Elkaar daarbij écht leren kennen, is enorm helpend voor de onderlinge verbindingen in een groep.

 

Het belang van Groepsvormingsactiviteiten in de Zilveren Weken

Het versterkt de sociale banden en onderlinge verhoudingen in de groep.

Tijdens de Zilveren Weken krijgen kinderen de kans om diepere sociale verbindingen te smeden. Deze relaties en verbindingen dragen bij aan een positieve sfeer in de klas en bevorderen een gevoel van samenhorigheid. ‘We zijn meer een groep.’

Het bevordert emotionele veiligheid het gevoel van ‘erbij horen’.

Het creëren van een emotioneel veilige omgeving is essentieel voor het welzijn van de kinderen in jouw groep. Door actief te werken aan groepsvorming, kun je als leerkracht een sfeer bevorderen waarin kinderen zich vrij voelen om zichzelf te kunnen zijn en het gevoel te hebben bij de groep te horen. Dat geeft een gevoel van veiligheid.

 Het creëert een fijn en veilig leer- en leefklimaat

Wanneer je een hechte, fijne groep hebt, zul je merken dat samenwerken en samen spelen ook een stuk beter gaat. Wanneer kinderen zich fijn en veilig voelen in een groep zullen ze eerder vragen te stellen, ideeën te delen en actief deel te nemen aan het leerproces.

Activiteiten tijdens de Zilveren Weken

Verdiepende kennismakingsspelletjes in.

Zet verdiepende kennismakingsspelletjes in. Het belangrijkste is dat ze interactie, communicatie en samenwerking bevorderen, wat de basis legt voor een fijne groepsdynamiek voor de rest van het schooljaar. Ideeën nodig? Download dan hier mijn e-book met Activiteiten Verdiepende Kennismakingsspelletjes voor de Zilveren weken.

Doelen komende periode

Daarnaast is het ook belangrijk om samen met de groep te kijken naar de doelen van de komende periode. Wanneer je met de groep een groepsmissie en afspraken hebt gemaakt aan het begin van het schooljaar, zijn de Zilveren weken het uitgelezen moment om terug te blikken:

  • Als we kijken naar onze groepsmissie, wat ging er de afgelopen periode dan al heel goed? Waar zijn we tevreden over? Wat zou er nog beter kunnen? Waar gaan we de komende periode aandacht aan besteden?
  • Welke afspraken die we eerder gemaakt hebben zijn dan belangrijk? Moeten er misschien nog afspraken bij? Klopt onze missie dan nog? Of moeten we daar ook nog iets aan toevoegen?
  • Wat is er nodig om aan die afspraken te werken?
  • Wat is ons uiteindelijke doel? Waar doen we dit voor?

Door gezamenlijke doelen te stellen, creëer je een gevoel van gedeelde verantwoordelijkheid en samenwerking. Kinderen voelen zich gehoord en zullen daardoor zich sneller aan het doel conformeren.

w

In gesprek gaan

Neem tijd om met elkaar in gesprek te gaan.
In de waan van de dag vergeten we soms te reflecteren met de groep. Plan hier bewust tijd voor in. Je kunt werken met een Check-In / Check-Out of een moment aan het einde van de dag waarop je samen (kort) reflecteert op de mooie momenten van die dag en/of de leerpunten voor de volgende dag.

Dus, door extra aandacht aan de komende weken te besteden, ook al is het druk, verval je in de waan van de dag of voel je toets-druk, poets je eigenlijk de glans van jouw groep weer op.

En vergeet niet, je doet jezelf en jouw groep er een heel groot plezier mee om na zo’n kerstvakantie weer ontspannen te beginnen. Want, niet voor elk kind zal die vakantie een fijne rustige tijd zijn geweest. Sommige zullen uitkijken om weer naar school te mogen. Maar ook voor de kinderen die nu al buikpijn hebben, omdat ze maandag weer ‘moeten’.

De Zilveren Weken bieden een waardevolle kans om groepsvorming in de klas te bevorderen. Het investeren van tijd en moeite in het ontwikkelen van sterke relaties betaalt zich terug in een positieve leeromgeving waarin kinderen gedijen en groeien. Door bewust te werken aan het opbouwen van een fijne groep, leg je als leerkracht de basis voor een succesvol schooljaar en bevorderen je een liefde voor leren die verder reikt dan het klaslokaal. 😉

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check de mail om het e-book te downloaden!

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check je e-mail om het e-book te downloaden! Je ontvangt het binnen enkele minuten.

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check je e-mail om het e-book te downloaden! Je ontvangt het binnen enkele minuten.

Op zoek naar snelle groepsvormers?

Download dan het gratis e-book met 15 snelle groepsvormers voor buiten én binnen.

Privacyverklaring

Check je e-mail om het e-book te downloaden! Je ontvangt het binnen enkele minuten.

Wil je 15 Snelle Groepsvormers?

Wil je 15 Snelle Groepsvormers?

In dit praktische e-book heb ik 15 snelle Groepsvormers voor je verzameld die je binnen én buiten kunt doen. Voor jouw groep én voor jouw team.

Nieuwsgierig?

Vul het formulier in en ontvang het e-book in jouw mailbox.

Check de mail om het e-book te downloaden!