Wanneer we het hebben over een positief en veilig klimaat in de groep dan hebben we het over het creëren van een positieve leeromgeving waarin kinderen zich kunnen ontwikkelen en groeien. Een van de effectieve manieren om dit te bereiken is door consequenties te stellen. Hoewel consequenties vaak geassocieerd worden met negatieve ervaringen, is het mogelijk om consequenties op een positieve manier in te zetten. In dit blog lees je wat positieve consequenties zijn en waarom ze zo belangrijk zijn in ons onderwijs.

Wat zijn positieve consequenties?

Positieve consequenties zijn beloningen of voordelen die worden gegeven aan kinderen wanneer ze gewenst gedrag vertonen. Deze consequenties kunnen variëren van complimenten en tot kleine privileges. Het idee achter positieve consequenties is om kinderen te motiveren en te belonen voor hun goede gedrag, waardoor ze gemotiveerd blijven om dit gedrag voort te zetten.

Waarom zijn positieve consequenties belangrijk?

Motivatie: Positieve consequenties motiveren kinderen om hun best te doen en gewenst gedrag te vertonen. Ze zorgen ervoor dat kinderen een gevoel van voldoening en trots ervaren wanneer ze beloond worden voor hun inzet.

Zelfvertrouwen: Positieve consequenties dragen bij aan het opbouwen van zelfvertrouwen bij kinderen. Wanneer ze merken dat hun gedrag gewaardeerd en erkend wordt, ontwikkelen ze een positief zelfbeeld en geloven ze meer in hun eigen kunnen.

Gewenst gedrag ontwikkelen: Door positieve consequenties in te zetten, helpen we kinderen om gewenst gedrag aan te leren en vast te houden. Ze leren dat er positieve gevolgen zijn verbonden aan goed gedrag, waardoor ze gemotiveerd zijn om dit gedrag te blijven vertonen.

Groepsdynamiek: Positieve consequenties dragen bij aan een positieve groepsdynamiek in de klas. Wanneer kinderen elkaar zien beloond worden voor goed gedrag, worden ze gestimuleerd om ook hun best te doen en bij te dragen aan een positieve sfeer in de klas.

Hoe zet je positieve consequenties in?

Stel duidelijke verwachtingen:

Zorg ervoor dat de verwachtingen en regels in de klas duidelijk zijn voor alle kinderen, zodat ze weten welk gedrag gewenst is. De verwachtingen kun je concreet maken door de T-kaart in te zetten.
(Wil je meer weten over de T-kaart? Lees dan dit blog)

Geef directe feedback:

Geef directe feedback en erkenning wanneer een kind gewenst gedrag vertoont. Dit kan gebeuren door middel van complimenten, een duim omhoog of een kleine beloning. Een kleine beloning kan zijn een muntje in een pot en bij een X aantal muntjes mag je een kwartiertje op de laptop een spelletje doen. Deze manier van belonen kan ook voor de hele groep, dan wordt het een groepsbeloning.

Consistentie:

Wees consistent in het toepassen van positieve consequenties. Kinderen moeten weten dat goed gedrag altijd gewaardeerd wordt.

Verscheidenheid aan consequenties:

Varieer de consequenties die je inzet, zodat kinderen gemotiveerd blijven. Dit kan variëren van complimenten en erkenning of privileges.

Het positief stellen van consequenties is dus van groot belang voor de motivatie, het zelfvertrouwen en de ontwikkeling van gedrag van kinderen. Door positieve consequenties in te zetten, creëren we een positieve leeromgeving waarin kinderen kunnen groeien en bloeien. Laten we daarom consequenties op een positieve manier benaderen en kinderen motiveren om hun beste zelf te zijn.

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check de mail om het e-book te downloaden!

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check je e-mail om het e-book te downloaden! Je ontvangt het binnen enkele minuten.

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check je e-mail om het e-book te downloaden! Je ontvangt het binnen enkele minuten.

Op zoek naar snelle groepsvormers?

Download dan het gratis e-book met 15 snelle groepsvormers voor buiten én binnen.

Privacyverklaring

Check je e-mail om het e-book te downloaden! Je ontvangt het binnen enkele minuten.

Wil je 15 Snelle Groepsvormers?

Wil je 15 Snelle Groepsvormers?

In dit praktische e-book heb ik 15 snelle Groepsvormers voor je verzameld die je binnen én buiten kunt doen. Voor jouw groep én voor jouw team.

Nieuwsgierig?

Vul het formulier in en ontvang het e-book in jouw mailbox.

Check de mail om het e-book te downloaden!