Gedoetjes op het plein? Groepsdruk? Bemoeizucht?
Het zijn signalen die we allemaal kennen in het onderwijs. De vraag is: hoe ga je er als team mee om?
De afgelopen weken heb ik op verschillende scholen het traject Klasse(n)Kracht: werken met de RESPECT-aanpak afgerond.. Wat mij steeds weer raakt, is dat je pas écht verschil maakt als je als team de schouders eronder zet. Niet door een losse training, niet door even een methode erbij te pakken, maar door samen koers te bepalen:
Hoe willen wij dat onze school aanvoelt? Hoe willen wij dat kinderen zich hier voelen?
Bij één van de scholen waar we recent het traject afronden, verwoordden ze het zo mooi.
Ze schreven over hun groei als team: hoe ze nu veel bewuster gebruikmaken van hun eigen kwaliteiten én die van de kinderen.
Over hoe ze geleerd hebben om effectief te reageren op groepsdruk en gedoe op het plein. Over hoe ze samen een stevig sociaal-veiligheidsplan hebben opgesteld dat ze blijven monitoren, zodat iedere leerling erbij hoort. Niemand werkt meer apart omdat iets niet af is, iedereen doet mee.
Wat mij daarbij extra blij maakt, is hoe zichtbaar het effect is als je samen investeert.
Met de RESPECT-aanpak hebben teams niet alleen tools in handen om direct te handelen bij spanningen, maar vooral om preventief te bouwen aan een klimaat waarin leerlingen zich veilig, gewaardeerd en gezien voelen.
RESPECT gaat over veel meer dan regels of posters aan de muur. Het gaat over het dagelijks vormgeven van je groep: elkaar waarderen, successen vieren, grenzen bewaken en samen leren omgaan met verschillen.
In een tijd waarin de invloed van straatcultuur soms voelbaar de school binnenkomt, merk ik hoe krachtig het is als een team daar een gezamenlijk antwoord op heeft. Een gedeelde taal. Eenduidige routines. En bovenal: een gedeelde missie.
Als je het samen doet, kun je zóveel bereiken.
Een positieve groepsdynamiek, veiligheid vanaf dag één, en kinderen die durven groeien omdat ze weten: hier hoor ik erbij.
5 tips om samen te bouwen aan een krachtig pedagogisch klimaat
Stel een gezamenlijke missie op.
Maak met het hele team zichtbaar waar jullie voor staan als het gaat om veiligheid, samenwerking en respect. Laat die missie dagelijks terugkomen in taal en gedrag.
Werk met gezamenlijke routines en signalen.
Eenduidigheid geeft rust. Kies als team voor vaste signalen, gedragsverwachtingen en afspraken. Zo weten kinderen bij elke leerkracht waar ze aan toe zijn.
Investeer preventief in groepsvorming.
Wacht niet op problemen, maar bouw vanaf dag één actief aan verbondenheid, waardering en positieve groepsdynamiek. Groepsvorming is geen vanzelfsprekendheid en gaat niet vanzelf – het vraagt aandacht en sturing.
Gebruik een gezamenlijke gedeelde taal voor gedrag.
Werk met een aanpak zoals de RESPECT-aanpak van Klasse(n)Kracht om woorden te geven aan gewenst gedrag, om elkaar feedback te kunnen geven en om positieve normen levend te houden in de groep.
Blijf als team reflecteren en leren.
Houd het gesprek gaande. Wat gaat goed? Wat vraagt aandacht? Door regelmatig te reflecteren én te vieren wat lukt, blijf je samen groeien in het creëren van een fijn, veilig leer- en leefklimaat op school.
Herken jij de wens om hierin te groeien als team?
Misschien is de RESPECT-aanpak van Klasse(n)Kracht dan ook iets voor jullie school.
Ik denk graag met jullie mee!