Het is weer zover! Het nieuwe schooljaar staat voor de deur of is al begonnen en biedt een gouden kans voor zowel kinderen als leerkrachten om een frisse en gouden start te maken. In het begin van het schooljaar leg je de basis voor de rest van het schooljaar en dus is het van cruciaal belang om deze periode goed te benutten. In dit blog deel ik enkele inzichten en praktische tips om de start van het schooljaar tot een succes te maken: een gouden start!

1. Blik terug en blik vooruit

Voordat je aan het nieuwe schooljaar begint, is het belangrijk om even terug te kijken naar het vorige jaar. Wat ging er goed? Wat kon beter? Neem de tijd om te reflecteren op je eigen leerkrachthandelen en hoe dit zijn uitwerking had op de groep. Deze evaluatie zal je helpen om je sterke punten te benadrukken en eventuele zwakke punten aan te pakken.
Dus: de goede dingen blijven doen en de aandachtspunten even onder de loep nemen en bedenken: hoe kan ik dat dit jaar anders doen? Het is ook een goed moment om jouw eigen missie (doel) voor dit nieuwe jaar te formuleren.
Hoe ziet jouw ‘droomklas’ eruit? Wat is jouw stip aan de horizon? Wat zie je jezelf dan doen? Wat hoor je jezelf zeggen? Maar ook: wat zie je kinderen doen en wat hoor je ze tegen elkaar en tegen jou zeggen?

2. Stel doelen: een missie

Het stellen van doelen is essentieel voor een gouden schooljaar. Naast jouw persoonlijke leerkrachtdoelen is het belangrijk dat je ook doelen stelt voor én met de groep. Dus: wat willen wij als groep (de leerkracht én de kinderen) samen bereiken dit schooljaar? Hoe ziet een fijn schooljaar eruit? Wat doen we dan? Wat zeggen we tegen elkaar? Wat vinden we samen belangrijk. Kortom: werk aan een gezamenlijke groepsmissie. Download hier mijn gratis e-book voor meer tips.

3. Creëer een positieve omgeving

Een positieve en motiverende omgeving draagt bij aan het succes van het gouden schooljaar. Richt je klaslokaal in op een manier die kinderen aanspreekt en hen uitdaagt om te leren. Maar ook: zorg dat routines snel duidelijk kunnen worden. Wat worden de looproutes in jouw groep? Waar kunnen kinderen hun materialen pakken? Creëer een sfeer van respect, samenwerking en nieuwsgierigheid. Zorg ook voor een open communicatie met de kinderen waarbij hun stem gehoord wordt en ze zich veilig voelen om vragen te stellen en zichzelf te uiten. Door de eerste weken bewust veel aandacht te besteden aan elkaar leren kennen, veiligheid te creëren en groepsvorming leg je de basis voor een gouden schooljaar. Ideeën nodig voor groepsvormingsactiviteiten? Download hier mijn e-book met 15 Groepsvormers voor binnen én buiten. 

4. Maak een ‘gouden’ planning

Het hebben van een doelgerichte planning voor de eerste weken, waarin je bewust de groepsvormende activiteiten én de activiteiten m.b.t. het vormen van de missie en afspraken maakt is echt van onschatbare waarde. Zorg ervoor dat je weet welke activiteiten je wanneer aan bod laat komen en dan ook vooral wat jouw doel met die activiteit is. Maak die planning ook zichtbaar op het bord, zodat het voor de kinderen ook duidelijk is wat en wanneer je een groepsvormende activiteit doet. In de praktijk zie ik nog vaak ‘gesjoemel’ met die activiteiten. Een instructie of les loopt uit en je sjoemelt die ene groepsvormer of energizer maar even van het programma om tijd in te halen. Zet je ‘m zichtbaar op de planning voor de kinderen, dan kom je er niet onderuit. 😉 Een goed georganiseerde planning zorgt er ook voor dat je je lessen effectief kunt voorbereiden en uitvoeren. En groepsvorming niet iets wordt wat je ‘erbij’ doet.

Met deze tips en inzichten is een succesvolle start van het gouden schooljaar binnen handbereik. Door te starten vanuit jouw droom de groep, passende activiteiten in te plannen en uit te voeren en vervolgens te reflecteren en eventueel bij te stellen, creëer je een positieve omgeving te creëren en leg je de basis voor een gouden schooljaar. Laten we met vol enthousiasme en energie aan de slag gaan, wetende dat wij het goud in hebben om het verschil te maken voor de kinderen in de groep. Ik wens je een gouden start toe in een gouden schooljaar!

En mocht je er hulp bij nodig hebben: neem dan even contact met me op. Ik help je graag op weg:

E-book 15 Snelle Groepsvormers voor buiten en binnen

E-book: 15 Groepsvormers -voor binnen en buiten -

Op zoek naar groepsvormingsactiviteiten voor buiten? Download dan hier het e-book met 15 snelle Groepsvormers voor buiten, die je natuurlijk ook binnen kunt gebruiken.wink

E-book: 3 gouden tips om in no-time rust in je klas te creëren.

Wil jij morgen meteen aan de slag kunnen met rust creëren in jouw groep met een aantal praktische tips en tools? Download dan het e-book.

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check de mail om het e-book te downloaden!

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check de mail om het e-book te downloaden!

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check de mail om het e-book te downloaden!

Op zoek naar snelle groepsvormers?

Download dan het gratis e-book met 15 snelle groepsvormers voor buiten én binnen.

Privacyverklaring

Check de mail om het e-book te downloaden!

Wil je 15 Snelle Groepsvormers?

Wil je 15 Snelle Groepsvormers?

In dit praktische e-book heb ik 15 snelle Groepsvormers voor je verzameld die je binnen én buiten kunt doen. Voor jouw groep én voor jouw team.

Nieuwsgierig?

Vul het formulier in en ontvang het e-book in jouw mailbox.

Check de mail om het e-book te downloaden!