Liepen we vorige week nog met een t-shirtje aan naar buiten, afgelopen week was de jas ’s ochtends toch wel weer nodig. Al was het alleen al voor de buien die voorspeld waren. Nu we al die handige apps op onze telefoon hebben, laat het zich redelijk voorspellen wanneer je zo’n bui kunt verwachten. Best handig!
En eigenlijk is dat in jouw groep net zo. Alleen… heb je geen app maar kennis, inzicht én een paar scherpe ogen nodig om die buien te herkennen.

Wat ik bedoel

Na die eerste weken, waarin je vooral gewerkt hebt aan de kennismaking en de ‘zo doen we het hier’ (de forming en norming) kom je namelijk in de fase terecht waarin het wat gaat rommelen: storming.

Hoe herken je de stormingsfase?

Als eerste zul je merken dat er meer ‘gedoe’ ontstaat in de groep. Want, nadat de groep zich gevormd heeft, zullen de kinderen steeds meer van zichzelf laten zien, meer aangeven wat ze willen bereiken. Iedereen die tot een groep behoort, heeft de wens om invloed uit te willen oefenen op die groep brengt en dat zorgt ervoor dat er verschillen n opvattingen en wensen ontstaan. Niet iedereen is en wenst namelijk hetzelfde. Die verschillen kunnen leiden tot conflicten en gedoe. En dat is dus wat je als leerkracht ervaart als het ‘gedoe’ in de groep

De stormingsfase is ook een fase van verkennen, een fase waarin kinderen leren om samen te werken en te groeien. En daar zijn soms gedoe en conflicten voor nodig. Maar, we kunnen deze fase ook benutten om een positieve leeromgeving te creëren.

Het belang van de stormingsfase

Elke dag worden kinderen geconfronteerd met verschillende uitdagingen, niet alleen op leergebied, maar ook sociaal-emotioneel. De stormingsfase is een cruciaal onderdeel van de ontwikkeling, waarin ze leren om te gaan met conflicten, hun eigen identiteit te vormen en te begrijpen hoe ze effectief kunnen samenwerken. Het is een kans om vaardigheden zoals communicatie, empathie en probleemoplossing te ontwikkelen.

Hoe kom je de stormingsfase door?

Creëer een veilige en ondersteunende omgeving

Tijdens de stormingsfase is het essentieel dat je als leerkracht een veilige en ondersteunende omgeving creëert waarin kinderen zich vrij voelen om zichzelf  te zijn en te groeien. Daarbij is het belangrijk dat kinderen positieve relaties opbouwen met zowel klasgenoten als de leerkracht(en). Door wederzijds respect en begrip, kinderen het gevoel te geven dat ze gezien en gehoord worden en dat ze mee mogen denken in oplossingen, kunnen leerkrachten kinderen helpen om zichzelf te zijn en zich fijn en veilig te voelen bij het delen van hun ideeën en meningen.

Aanmoedigen van samenwerking en begrip voor elkaar

Tijdens de stormingsfase is samenwerking een vaardigheid die kinderen moeten ontwikkelen. Dit doe je door verdiepende kennismakingsactiviteiten in te zetten: activiteiten waarbij kinderen elkaar écht leren kennen. Dit zorgt er namelijk voor dat kinderen ook meer begrip voor elkaar zullen hebben. Ook het omgaan met verschillen is een belangrijk thema om de stormingsfase te doorstaan. Door kinderen te laten ontdekken dat niet iedereen hetzelfde is, maar ook niet hetzelfde hoeft te zijn, krijgen ze meer begrip voor elkaar. En meer begrip werkt positief op het omgaan met conflicten.

Leer ze omgaan met conflicten

Conflicten zijn onvermijdelijk tijdens de stormingsfase. Of kort gezegd: het hoort er gewoon bij. Conflicten horen nu eenmaal bij het leven.  Wat jij als leerkracht te doen hebt is het begeleiden van kinderen bij het omgaan met conflicten. Als leerkracht kun je kinderen helpen bij het ontwikkelen van communicatieve vaardigheden, zoals luisteren naar elkaar, effectief praten over hun gevoelens en het vinden van gezamenlijke oplossingen. Het STORM-kaartje van Klasse(n)Kracht kan hier een heel handig hulpmiddel bij zijn. Het leert de kinderen op een fijne manier conflicten op te lossen. Dit bevordert niet alleen het begrip, lost niet alleen het conflict op, maar helpt ook bij het opbouwen van een positief groepsklimaat.

Kans voor groei!

Hoewel de stormingsfase soms een hele hobbel kan zijn, biedt het ook een mooie kans voor groei en ontwikkeling. Door kinderen te begeleiden en hen de tools aan te reiken om effectief samen te werken en conflicten op te lossen, help je kinderen eigenlijk voor de rest van hun leven. Een voorbeeld is om een ‘conflict-oplossingen-muur’ te maken. Je verzamelt gedurende de weken conflicten die spelen in de groep en bespreekt ze steeds met de groep. Je bespreekt wat een effectieve en een niet-effectieve manier van oplossen is. Dit doe je samen met de groep. De effectieve manier noteer je op een blad en hangt dit zichtbaar op in de groep. Als geheugensteuntje.

Met de juiste ondersteuning en begeleiding kunnen kinderen in deze fase dus leren omgaan met verschillende persoonlijkheden en leren over respect en samenwerking. Daarnaast wordt een beroep gedaan op het empathisch vermogen van de kinderen en leren zij om te gaan met de gevoelens die horen bij een conflict.

De stormingsfase is dus een belangrijk onderdeel van de ontwikkeling van de kinderen in jouw groep. Het biedt kansen voor groei, ontwikkeling van vaardigheden en het opbouwen van positieve relaties. Met de juiste begeleiding en ondersteuning van de leerkracht kunnen kinderen leren omgaan met conflicten, zichzelf te uiten en effectief samen te werken. Laten we deze fase dus vooral als waardevol zien en kinderen helpen om te groeien in een veilige leeromgeving.

Hoe ga jij om met gedoe en conflicten in jouw klas? Of heb je nog ideeën om kinderen inzicht in conflicten te geven? Laat het me weten!

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check de mail om het e-book te downloaden!

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check de mail om het e-book te downloaden!

Je bent er bijna!

Waar mag ik het e-book naartoe sturen?

Privacyverklaring

Check de mail om het e-book te downloaden!

Op zoek naar snelle groepsvormers?

Download dan het gratis e-book met 15 snelle groepsvormers voor buiten én binnen.

Privacyverklaring

Check de mail om het e-book te downloaden!

Wil je 15 Snelle Groepsvormers?

Wil je 15 Snelle Groepsvormers?

In dit praktische e-book heb ik 15 snelle Groepsvormers voor je verzameld die je binnen én buiten kunt doen. Voor jouw groep én voor jouw team.

Nieuwsgierig?

Vul het formulier in en ontvang het e-book in jouw mailbox.

Check de mail om het e-book te downloaden!