Vervolgens teken ik de uitkomsten uit; het sociogram. Dit is een grafische weergave van de onderlinge verhoudingen in de groep.
Je ziet dan in één oogopslag welke kinderen populair zijn, welke kinderen genegeerd, of er kliekjes zijn of welke kinderen alleen voor elkaar kiezen (paren). Het ziet er ingewikkelder uit dan het is. Hoewel? Deze is wel erg duidelijk:
Maar waarom nu nog? In deze laatste weken? Juist in deze laatste weken heb je vaak momenten waarbij de groep in groepjes opgedeeld moeten worden. Denk aan een juffendag (of meesterdag), een uitstapje, een schoolkamp. Het is dan erg handig om te weten hoe de onderlinge verhoudingen zijn in de groep. Ik hoor de reacties al wanneer de leerkracht van het voorbeeld zou zeggen :”Ik heb gemengde groepjes gemaakt. Jongens en meisjes zitten bij elkaar.” Wat denk jij dat de reactie zal zijn? Je wilt tijdens het schoolreisje ook niet dat er kliekjes samen op pad gaan en er één leerling verloren door de speeltuin of het pretpark loopt.
Met het sociogram heb je in één oogopslag duidelijk hoe jouw groep eruit ziet. En, ook in de laatste weken is een positieve groep een feestje om mee te werken. Zo werk je samen met de klas naar een gezellige afsluiting van het schooljaar toe! Nu even naar het schoolreisje. Stel dat je dit sociogram niet maakt en je zou Lotte bij Sarah, Julia en Fatima in één groepje door de dierentuin laten gaan. Wie zou er dan een leuke dag hebben?